دو دقیقه برای نجات محیط زیست مان وقت بگذاریم

به گزارش مبصر کلاس، بسیاری از فعالان و متخصصان محیط زیست، پلاستیک را قاتل خاموش طبیعت می دانند. پیش بینی می گردد که محیط زیست در آینده به سختی بتواند از آلودگی های زباله های پلاستیکی جان سالم به در ببرد. براساس تحقیقات انجام شده، تنها در ایران سالانه بیش از سه میلیون تُن پلاستیک مصرف می گردد. بیشتر این پلاستیک ها نیز از جنس بادوام هستند و صدها سال طول می کشد تا به خودی خود تجزیه شوند. قیمت مناسب و استحکام کیسه های پلاستیکی برای حمل یا بسته بندی اجناس مختلف، علت اصلی میل انسان ها به استفاده از پلاستیک عنوان می گردد. ناگفته نماند که همین کیسه های پلاستیکی به دلیل مصرف روزانه و عمومی شان، تقریبا یک بارمصرف هستند و به سرعت تبدیل به زباله هایی می شوند که گاه غیرقابل بازیافت بوده و مسائل محیط زیستی فراوانی را به بار می آورند.

دو دقیقه برای نجات محیط زیست مان وقت بگذاریم

نه به پلاستیک بیشتر نوشته مارتین دوری، یک دوستدار و فعال محیط زیست است. در معرفی او در مقدمه کتاب می خوانیم: مارتین دوری؛ نویسنده و عاشق ساحل و موج سواری است. او در سال 2009 با همراهی تب پِری، شبکه پاکسازی ساحل را تأسیس کرد و بعد از طوفان های اقیانوس اطلس در سال 2013 که سواحل بریتانیا مملو از زباله های پلاستیکی شده بود، اقدام به انتشار هشتک #پاکسازی-دودقیقه ای-ساحل در فضای مجازی کرد. این هشتک ساده و کارآمد، مردم را تشویق می کرد تا وقتی به ساحل می ر وند، دو دقیقه وقت بگذارند و زباله های ساحل را جمع نمایند، در کیسه بریزند، روی آن ها برچسب بزنند و در سطل زباله بیندازند. از آن به بعد در سراسر جهان، از این هشتک چندین هزار بار استفاده شد.

کتاب نه به پلاستیک بیشتر با راه چاره های دودقیقه ای که برای هر فرد ارائه می دهد، در واقع ادامه دهنده همان راه و ایده پاکسازی، اما فراتر از سواحل است. مارتین همچنین نویسنده مجموعه های پرفروش کتاب آشپزی ویژه سفر با ماشین، از سیر تا پیاز دانستنی های سفر با ماشین و اتراق در ساحل با ماشین سفری است. او در برنامه ای از شبکه تلویزیونی بی بی سی با عنوان یک مرد و ماشین سفرش به مردم معرفی گردید. مارتین در شهرک بُود در کورن وال زندگی می نماید.

مارتین دوری

راهکارهایی ساده برای کاهش مصرف بی رویه پلاستیک

ریحانه عسگری؛ مترجم این کتاب در گفت وگو با خبرنگار ایبنا درباره اهمیت موضوع این کتاب، اعلام کرد: از آن جایی که خودم بی نهایت به سفر و طبیعت علاقه مند هستم، وقتی این کتاب برای ترجمه به من پیشنهاد شد، دوست داشتم درباره موضوع آن آگاهی پیدا کنم و درباره نویسنده کتاب بیشتر بدانم. ترجمه و معرفی این اثر را یک مسئولیت برای خودم دانستم و احساس کردم می توانم این شخصیت تأثیرگذار و کار ارزشمند او را به مخاطبان معرفی کنم، چراکه این موضوع ارتباط مستقیم با سلامت و حیات ما دارد.

وی ادامه داد: مارتین دوری که بنیانگذار جنبش ضد پلاستیک است، در این کتاب مخاطب را متوجه نکاتی می نماید که شاید کمتر به آن ها توجه می نموده یا شناختی از آن ها نداشته است. او در کتابش با زبانی ساده و در عین حال علمی و مستدل نشان می دهد که مصرف بی رویه پلاستیک، چه بلایی سر محیط زیست و به ویژه اقیانوس ها و آبزیان آورده است. او با ارائه راهکارهایی که انجامشان فقط دو دقیقه وقت می گیرد، راه چاره بهبود این شرایط را نشان می دهد.

عسگری با بیان اینکه کلیت این کتاب درباره مشکلاتی است که پلاستیک برای محیط زیست ایجاد می نماید، اضافه کرد: مدتی پیش یک پاکت بسته بندی شکلات در اقیانوس پیدا شد که مربوط به بیش از 150 سال قبل بود و حتی امروز شرکت فراورینماینده آن وجود خارجی ندارد، اما این زباله سالم مانده بود. گاهی حجم زباله های پلاستیکی چنان زیاد است که خود مصرف نماینده ها را به وحشت می اندازد. اگر هر فرد در طول سال این حجم از زباله را فراوری کند، با یک حساب سرانگشتی می توان تصور کرد در طول سال یک جمعیت انسانی چه میزان زباله فراوری خواهد نمود.

این مترجم همچنین گفت: این کتاب به ما می گوید که برای نجات زمین باید همه دست به دست دهیم. لازم نیست گام های بلند برداریم، بلکه می توان با قدم های کوچک به نتایج بزرگی رسید. مثلا در دقایقی که به پیاده روی می رویم در کوچه، خیابان، ساحل و جنگل، زباله ها را جمع کنیم. یا مثلا در فروشگاه محصولاتی را انتخاب کنیم که از پلاستیک کمتر استفاده نموده باشند یا هنگام خرید کیسه پارچه ای یا وسیله ای برای قرار دادن خریدها همراه داشته باشیم تا ناچار به استفاده از کیسه های پلاستیکی نباشیم.

وی اعلام کرد: مارتین دوری در این کتاب، راهکارهایی ساده و کوتاه اما تأثیرگذار برای کاهش مصرف بی رویه پلاستیک در خانه، محل کار و حتی برای وسایل بازی بچه ها، ارائه می دهد. در این کتاب، ایده ها و راه چاره های ساده و بی نظیری پیشنهاد شده که علاوه بر یاری در پاکسازی جهان از آلودگی پلاستیک، از نظر مالی هم بسیار مفید و مقرون به صرفه است.

هفت چیز مضر برای محیط زیست

در ژانویه 2018 به منظور یاری به داوطلبان پاکسازی ساحل در بریتانیا و اروپا، برای اطلاع از آمار چیزهایی که جمع آوری نموده بودند، برنامه نرم افزاری هشتک پاکسازی دودقیقه ای ساحل عرضه شد. از آن پس افراد می توانند برای به اشتراک گذاری عکس های گرفته شده از فعالیت های پاکسازی دودقیقه ای ساحل و همین طور ثبت مقدار هر نوع زباله جمع شده، از این برنامه نرم افزاری استفاده نمایند... در حال حاضر بعد از آنکه حدودا 35 هزار تکه زباله از بیش از 800 مکان در سراسر جهان جمع آوری و ثبت شده است، این برنامه نرم افزاری به ما یاری می نماید تا ببینیم سواحل از چه مواردی پاکسازی و تمیز می شوند.

در ادامه فهرست 15 مورد از چیزهایی که بیشتر در سواحل جمع شده است، ذکر خواهیم کرد. با دیدن این فهرست، متوجه می شویم همه ما روزانه حداقل هفت مورد از آن ها را استفاده می کنیم. این هفت مورد که پررنگ تر نوشته شده اند، تقریبا یک سوم موارد ثبت شده را تشکیل می دهند؛ بنابراین حذف کامل آن ها از زندگی یا پیدا کردن جایگزین غیرپلاستیکی برای آن ها، یک تغییر کلان به وجود خواهد آورد.

1- میکروپلاستیک

2- درپوش بطری

3- تکه تور

4- پلی استایرین

5- تکه های پلاستیک سخت

6- بطری نوشیدنی

7- طناب

8- میکروبیدهای پلاستیکی

9- نی نوشیدنی و ظروف غذاخوری پلاستیکی

10- پاکت چیپس و شیرینی

11- گوش پاک کن

12- نخ ماهیگیری

13- کیسه پلاستیکی

14- دستمال یا پد مرطوب

15- ابرو اسفنج

به فهرستی که در بالا ذکر شد نگاه کنید. کدام سه مورد از هفت موردی را که برای محیط زیست زیان آورتر بودند، از همین فردا می توانید از زندگی خود حذف کنید؟ این کار را انجام دهید.

نخستین چاپ کتاب نه به پلاستیک بیشتر با ترجمه ریحانه عسگری در 104 صفحه با شمارگان 300 نسخه به بهای 20 هزار تومان از سوی نشر خزه راهی بازار کتاب شده است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "دو دقیقه برای نجات محیط زیست مان وقت بگذاریم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دو دقیقه برای نجات محیط زیست مان وقت بگذاریم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید