شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان

به گزارش مبصر کلاس، ویژگی ها و نشانه های بلوغ در هر زمانی بین 10 تا 19 سالگی ظاهر می شوند، ولی متوسط سن بلوغ در دختران 11 سالگی است و پسران یک یا دو سال بعد از آن به سن بلوغ می رسند.

شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان

شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان

به گزارش مبصر کلاس به نقل از نمناک ویژگی ها و نشانه های بلوغ در هر زمانی بین 10 تا 19 سالگی ظاهر می شوند، ولی متوسط سن بلوغ در دختران 11 سالگی است و پسران یک یا دو سال بعد از آن به سن بلوغ می رسند.

ویژگی و تغییراتی در نوجوانان که خبر از رسیدن بلوغ می دهد

دوره بلوغ ، به دلیل نوسانات و تغییرات هورمونی دوره ای پر چالش برای نوجوانان است و بهترین راه برای مقابله با نوجوانان ، کسب آگاهی دقیق از اطلاعات و علائم این دوره می باشد . در این قسمت از نمناک به آنالیز ویژگی های دوران بلوغ در نوجوانان خواهیم پرداخت.

اولین علائم بلوغ در دختران ، علائم جسمی آن است . ذکر این نکته حائز اهمیت است که هر دختری از نظر جسمی با سرعت خاص خود رشد نموده و هیچ اقدامی به منظور کند کردن و یا سرعت بخشیدن به آن وجود نخواهد داشت .بنابراین بهتر است به او اطمینان دهید که هیچ چیز غیر طبیعی و ترسناکی در این رابطه وجود ندارد.

مراحل بدنی بلوغ در دختران و پسران چگونه است؟

تغییرات بدنی که در طی دوران بلوغ اتفاق می افتد ، در دختران و پسران با یک الگوی معین بروز پیدا می کند . در بیشتر دختران اولین نشانه ظاهری بلوغ آغاز رشد پستان ها است که معمولا در سن 11 سالگی بروز پیدا خواهد نمود . در ادامه رشد موهای زیر بغل و ناحیه تناسلی آغاز شده و در نهایت به آغاز دوره قاعدگی منتهی خواهد شد.

تخمک گذاری و چرخه قاعدگی در بیشتر مواقع پس از گذشت حدودا دو سال و نیم از آغاز بلوغ بروز پیدا خواهد نمود . مطالعات نشان می دهند که عدم آغاز چرخه قاعدگی پس از گذشت 13 سالگی فرد ممکن است باعث عدم تخمک گذاری منظم در او گردد و بنابراین در صورت تاخیر در آغاز دوره قاعدگی بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه گردد.

در پسران افزایش اندازه بیضه ها اولین نشانه آغاز دوره بلوغ است . عظیم شدن بیضه ها از میانگین سنی 11 و نیم سال در پسران آغاز شده و حدود شش ماه ادامه پیدا خواهد نمود . بعد از عظیم شدن بیضه ها ، آلت تناسلی عظیم تر شده و در ادامه موهای زائد بدن آغاز به رشد خواهند کرد . در مرحله بعدی تن صدا بم شده و عضلات بدن افزایش حجم پیدا خواهند کرد . مرحله آخر بلوغ در پسران نیز شامل رشد موهای صورت و یا ریش است.

با افزایش سطح ترشح هورمون تستوسترون، باروری در مردان ایجاد خواهد شد. توالی تغییرات دوران بلوغ توسط پزشکان معین شده و از آن به عنوان درجه بلوغ جنسی یا مراحل تانر یاد می گردد . مراحل تانر شامل پنج مرحله است که پزشکان به یاری آن میزان پیشرفت خصوصیات جنسی نوجوانان را مورد آنالیز قرار می دهند.

بلوغ زودرس و دیررس در دختران نوجوان

بروز علائم ظاهری بلوغ در سنین هفت یا هشت سالگی یک دختر با عنوان بلوغ زودرس شناخته شده و به عوامل مختلفی مانند ویژگی های ژنتیکی مرتبط است . با این وجود بهتر است در این گونه موارد به پزشک مراجعه گردد تا عوامل دخیل در این امر شناسایی شوند.

بلوغ دیررس به معنی عدم رشد بافت سینه و علائم ظاهری بلوغ بعد از گذشت 14 سالگی در دختران نوجوان است و همچنین ممکن است پس از رشد بافت سینه ، آغاز چرخه قاعدگی تا سال ها به تاخیر بیفتد . بلوغ دیررس ممکن است تحت تاثیر عوامل پزشکی و یا غیر پزشکی مانند کمبود وزن و یا سوءتغذیه در فرد بروز پیدا کند.

بلوغ زمان تغییرات سریع است :

بلوغ یکی از مراحل زندگی هر فرد است که در آن دوره رشد سریعی در همه اندام های بدن اتفاق می افتد . این رشد سریع و ناگهانی یک تا دو سال قبل از این که پسر یا دختر به بلوغ جنسی برسند آغاز می گردد و شش ماه تا یک سال بعد از آن هم ادامه می یابد ، بنابراین دوره کامل این مرحله رشد سریع حدود سه سال طول می کشد .تغییرات ناگهانی و سریعی که هنگام بلوغ اتفاق می افتد موجب نگرانی نوجوانان می گردد و بروز رفتارهای ناهنجار و نامطلوب در آنان می گردد.

سن رسیدن به بلوغ متفاوت است

سن بلوغ در همه افراد یکسان نیست و بین 10 تا 19 سالگی اتفاق می افتد ، اما متوسط سن بلوغ در دختران 11 سالگی و پسران یک یا دو سال بعد از آن است.

علل بلوغ

هورمون ها جنسی از علل بلوغ هستند . 5 سال قبل از بلوغ جنسی ، میزان کمی از هورمون های جنسی فراوری و ترشح می گردد ، که این میزان در دوران بلوغ افزایش می یابد و موجب تکامل دستگاه تناسلی و عمل غدد جنسی می گردد.

این هورمون ها باعث تغییرات بدنی نیز می شوند . در 16 تا 17 سالگی سطح هورمون مردانه (تستوسترون) در خون افزایش یافته و سپس به آهستگی کاهش می یابد تا به میزان ثابتی در افراد عظیمسال برسد.

در دوران بلوغ چه تغییراتی در بدن دختران و پسران ایجاد خواهد شد؟

رشد قد

در طول 2 یا 3 سال از دوره بلوغ ، قد فرد به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد نمود و به عبارت دیگر حدود 17 تا 18% از قد عظیمسالان در دوره بلوغ افزایش خواهد یافت . اگرچه افزایش قد بر روی تنه و اندام های بدن تاثیر می گذارد اما معمولا رشد ابتدا در اندام ها بروز پیدا خواهد نمود . تغییر در اندام های جنسی ، معمولا در دختران دو سال زودتر از پسران ایجاد خواهد شد.

رشد استخوان ها

رشد استخوان ها امری مرتبط با دوره بلوغ دختران و پسران است . در دختران تقویت تراکم استخوان ها همزمان با آغاز چرخه قاعدگی و پس از افزایش یافتن قد آن ها اتفاق خواهد افتاد.

مطالعات نشان می دهند که در دوره بلوغ ابتدا عرض استخوان ها افزایش پیدا نموده و به دنبال آن میزان مواد معدنی استخوان و در آخر تراکم استخوان ها افزایش پیدا خواهد نمود . به دلیل وجود تاخیر بین رشد استخوان و دستیابی به تراکم کامل در آن ها ، امکان قرار دریافت فرد نوجوان در معرض خطر شکستگی افزایش پیدا خواهد نمود.

تغییر در اندام های بدن

در سال های اولیه زندگی بعضی از نقاط بدن مانند بینی ، پاها و دست ها کوچک هستند که در زمان بلوغ عظیم می شوند.

تغییرات وزن

یکی دیگر از تغییراتی که در دوره بلوغ دختران و پسران رخ می دهد ، تغییرات فرم بدنی و افزایش وزن است . افزایش میزان وزن و چربی بدن در دختران در قسمت های باسن و ران ها ایجاد شده و باعث ایجاد ظاهری منحنی در آن ها خواهد شد.

در مقابل تغییرات فرم بدنی و افزایش وزن در پسران نوجوان ، معمولا در افزایش اندازه عضلات بدن و بازوها ایجاد می گردد . در خاتمه دوره بلوغ ، پسران حدود یک و نیم برابر بیشتر از دختران وزن خواهند داشت.

سایر تغییرات

بلوغ سیستم های قلبی و عروقی و ریه ها باعث افزایش ظرفیت عملکرد این اندام ها می گردد که این امر با افزایش کلی استقامت و قدرت بدنی فرد همراه است . این تغییرات در پسران بیشتر از دختران است.

عواطف و احساسات دختران و پسران در دوره بلوغ دست خوش چه تغییراتی خواهد شد؟

پسران و دختران هر دو در دوره بلوغ دچار تغییرات جسمی و روحی خواهند شد . این تغییرات در همه نوجوانان یکسان نبوده و به افرادی که با آن ها سر و کار دارند همانند خانوده و دوستان نیز مرتبط است . در این دوره فرد ممکن است نوسانات خلقی ، اضطراب ، سردرگمی و تحریک پذیری را تجربه نمایند.

گفتنی است که تمام تغییرات عاطفی در فرد نوجوان مرتبط با افکار و احساسات منفی نیست و فرد در این دوره شیوه برقراری ارتباطی بالغ تر را با دیگران خواهد آموخت.

اگرچه تغییرات عاطفی ، بخشی جدایی ناپذیر از دوره بلوغ است در صورتی که این تغییرات به طور غیر معمول و شدید باشد و بر عملکرد روزانه فرد و روابط او با دیگران تاثیر بگذارد ، مهم است که به دنبال یاری های پزشکی باشید.

استرس به دلیل عدم تغییرات بدن :

عدم رشد بدن مرتبط با علائم بلوغ در مقایسه با سایر دوستان یک دختر نوجوان ممکن است باعث ایجاد استرس و اضطراب در او گردد . نگرانی در رابطه با قدم گذاشتن به دوره جدیدی از زندگی ، نگرانی در خصوص استقلال و جدا شدن و دور ماندن از والدین نیز باعث افزایش استرس و اضطراب یک دختر نوجوان خواهد شد.

نگرانی های پزشکی مرتبط با دوران بلوغ در دختران و پسران شامل چه مواردی می گردد ؟

اگرچه بلوغ یک شرایط کاملا عادی است و بیماری به حساب نمی آید اما با این حال ممکن است بعضی از شرایط پزشکی و بیماری ها برای اولین بار در این دوره بروز پیدا نمایند . بعضی از شرایط پزشکی که به طور بالقوه با دوران بلوغ در ارتباط هستند ، شامل موارد زیر می باشند:

جینوکوماستیا :

این اختلال که مرتبط با عظیم شدن سینه ها در پسران است ، به دلیل تغییرات هورمونی زودگذر در پسران نوجوان ایجاد می گردد که این اختلال معمولا در سن 13 سالگی رخ می دهد و در نیمی از پسران در دوران بلوغ شایع است.

آکنه :

آکنه ، التهاب غدد چربی و فولیکول های موی پوست است که در بیشتر مواقع در صورت بروز پیدا می کند اما با این حال ممکن است در گردن ، پشت ، قفسه سینه و یا نواحی دیگر نیز ایجاد گردد. تغییرات هورمونی در دوران بلوغ منجر به ایجاد آکنه در بسیاری از دختران و پسران نوجوان می گردد.

کم خونی :

دوره بلوغ در مردان با افزایش غلظت فریتین (آهن) و هموگلوبین در خون همراه است اما این افزایش در زنان مشاهده نمی گردد . دختران نوجوان نسبت به پسران تمایل کم تری به خوردن مواد غذایی حاوی آهن دارند و این امر در کنار از دست دادن خون در دوره های قاعدگی ممکن است دختران نوجوان را در معرض خطر کم خونی قرار دهد.

اسکولیوز :

به دلیل افزایش رشد استخوان های بدن و ستون فقرات در دوران بلوغ، احتمال بروز بیماری اسکولیوز (انحنای غیر طبیعی ستون فقرات) در دختران و پسران نوجوان افزایش پیدا خواهد نمود.

مسائل بینایی :

نزدیک بینی در دوران بلوغ به دلیل رشد اندام های مرتبط با بینایی در پسران و دختران نوجوان افزایش پیدا خواهد نمود.

آسیب های اسکلتی و عضلانی:

از آن جایی که طول استخوان ها قبل از تقویت تراکم استخوان ها انجام می گردد ، نوجوانان بیش تر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار خواهند داشت . همچنین از آن جایی که معمولا رشد اندام ها قبل از رشد تنه بدن اتفاق می افتد ، ممکن است بعضی از مفاصل با دامنه حرکتی محدود رو به رو شوند.

خون ریزی غیر معمول رحم :

دختران نوجوانی که اخیرا چرخه قاعدگی خود را آغاز نموده اند ، ممکن است دچار خون ریزی نامنظم ، طولانی مدت و یا سنگین قاعدگی شوند . تخمک گذاری شایع ترین علت خون ریزی غیر عادی قاعدگی در دختران نوجوان است.

منبع: جام جم آنلاین

به "شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان شناسایی ویژگی های بلوغ در نوجوانان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید