برچسب های هوشمند پایش لحظه ای مواد غذایی طراحی شد
به گزارش مبصر کلاس به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، محققان پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر پیروز شدند برچسب هوشمندی را برای پایش لحظه ای شرایط سلامت مواد غذایی به فراوری برسانند.
برچسب هوشمند ویرا ابزاری است که از زمان فراوری تا مصرف یک ماده غذایی با استفاده از شبیه سازی محیط داخلی بسته بندی شرایط سلامت آن ماده را با تغییر رنگ برچسب نشان می دهد.
این برچسب به گونه ای طراحی شده که متناسب با نوع ماده غذایی مورد نظر محیط بسته بندی را شبیه سازی نموده و همزمان با تغییرات ماده غذایی در داخل بسته بندی ، رنگ قسمت میانی برچسب تغییر می نماید و مصرف کننده را از شرایط سلامت محصول آگاه می سازد تا با نزدیک شدن به زمان فساد ماده غذایی سریع تر اقدام به مصرف آن کند.
این برچسب کاملا به شرایط نگهداری حساس بوده و به سرعت نسبت به آن واکنش نشان می دهد ، به گونه ای که در صورت نگهداری ماده غدایی مورد نظر در دمای محیط ، برچسب زودتر از شرایطی که ماده غذایی در داخل یخچال نگهداری شده تغییر رنگ می دهد.
برچسب هوشمند به سادگی قابل تشخیص بوده و امکان آموزش نحوه استفاده و تشخیص آن به همه افراد از جمله بچه ها ، سالمندان و کلیه افراد که توانایی خواندن تاریخ های انقضا درج شده روی بسته بندی را ندارند وجود دارد.
بعلاوه این برچسب هوشمند با طراحی خاص خود از تکنولوژی منحصر به فردی استفاده می نماید که این ویژگی باعث می گردد رنگ قسمت هوشمند برچسب بعد از اتمام تاریخ انقضا تغییر رنگ نداشته باشد و کماکان شرایط فساد آن ماده را نشان دهد.
این باعث می گردد که از هرگونه تقلب یا سودجویی افراد متقلب با دستکاری و تغییر تاریخ انقضا درج شده روی بسته بندی محصولات غذایی جلوگیری کند.
این محصول به نوعی طراحی شده که نیازی به قرار گرفتن در فضای داخلی بسته بندی نداشته و به راحتی میتوان آن را بر روی قسمت خارجی بسته بندی نصب کرد که همین امر سبب جلوگیری از آلودگی احتمالی ماده غذایی به وسیله برچسب می گردد.
پایش شرایط سلامت محصول در زمان حمل و نقل و فروش برای مدیریت بهتر آن؛کاهش هدررفت به علت اصلاح بازه زمانی مصرف،صرفه جویی چشمگیر در مصرف آب از مزایای استفاده از برچسب هوشمند به شمار می رود.
بعلاوه این محصول از مسمومیت های غذایی ناشی از ناکارآمد بودن تاریخ انقضا جلوگیری می نماید.
یکی از محاسن برچسب های بسته بندی هوشمند به این گونه است که افراد کم بینا ، سالمندان و بچه ها میتوانند به راحتی متوجه فساد مواد غذایی شوند.
پایش شرایط سلامت محصولات غذایی به صورت لحظه ای ، از زمان فراوری تا استفاده به وسیله مصرف کننده به وسیله شبیه سازی محیط داخلی بسته بندی،برگشت ناپذیر بودن عملکرد برچسب برای جلوگیری از هرگونه تقلب و منفعت طلبی به وسیله افراد سودجو،سهولت نصب بر روی انواع بسته بندی های مواد غذایی از دیگر مزیتهای پروژه محسوب می شوند.
برچسب بسته بندی هوشمند از دو بخش که شامل یک قسمت میانی هوشمند و بخش دوم قسمت مرجع برای تشخیص شرایط سلامت ماده غذایی تشکیل شده است.
قسمت میانی یک محفظه پلاستیکی با حجم معین بوده که بخش فوقانی آن شفاف است و مایع هوشمند در داخل این محفظه تزریق می گردد.
این سنسور با شبیه سازی محیط داخلی بسته بندی برای ماده غذایی مورد نظر با توجه به شرایط نگه داری ، تغییرات ماده غذایی را دنبال نموده و این تغییر سبب تغییر رنگ مایع هوشمند می گردد.
عملکرد مایع کاملا هوشمند بوده و بر اساس شرایط نگه داری رفتار متناسب با آن شرایط را از خود نشان می دهد.
به عنوان مثال در صورت طراحی این برچسب هوشمند برای استفاده روی بطری شیر پاستوریزه و نصب آن روی بطری ، در صورتی که بطری شیر در شرایط نامناسب و دمای محیط (25 درجه سانتی گراد) نگه داری گردد برچسب به صورت اتوماتیک بعد از گذشت مدت زمان معین از زمان نگه داری در این شرایط تغییر رنگ داده و به مصرف کننده هشدار می دهد.
طراحی این برچسب برای هر ماده با توجه به ماندگاری و اجزای سازنده منحصر بوده و همانطور که اشاره شد بر اساس نوع ماده غذایی طراحی می گردد و عمل می نماید.
رضا احمدی ، سید محمد رضا نجیبی ، مجتبی نصیری نژاد ، فربد نادری حقیقت و نگین یوسف زاده اعضای این تیم تحقیقاتی هستند.
منبع: خبرگزاری مهر