نحوه کاشت ریحان در گلدان و نکاتی که باید در این مورد بدانید
به گزارش مبصر کلاس، اگر روش کاشت سبزیجات در خانه را بدانید، می توانید سبزیجات زیادی را در خانه پرورش داده و از محصولات ارگانیک خود مصرف کنید. ریحان یکی از خوش طعم ترین سبزی هاست که می توانید به سادگی آن را در منزل پرورش دهید. کاشت ریحان در گلدان به دو صورت کاشت بذر و کاشت ساقه ریحان صورت می گیرد که در این مقاله به صورت کامل این دو روش را به شما آموزش خواهیم داد.

آموزش کاشت ریحان در گلدان به وسیله بذر
1- انتخاب گلدان مناسب
برای کاشت ریحان در گلدان ضروری است که از گلدانی با سطح زیاد بهره ببرید تا بتوانید ریحان بیشتری را درون آن بکارید. از طرفی ارتفاع گلدان نیز حداقل باید 20 سانتی متر باشد تا فضای کافی برای ریشه زدن در اختیار گیاه قرار گیرد. دقت داشته باشید که گلدان شما باید دارای سوراخ های زهکشی مناسبی باشد.
2- تهیه بذر مناسب
برای آغاز به کاشت در گام نخست باید به مراکز معتبر باغبانی مراجعه نموده و از این مراکز بذر مرغوب ریحان را تهیه کنید. این بذرها می بایست سالم و کاملاً تازه باشند. دقت داشته باشید که ریحان در انواع مختلفی موجود است که می توانید با سلیقه خود نوع آن را برای کاشت انتخاب کنید. رایج ترین نوع ریحان، ریحان شیرین است؛ انواع دیگر شامل ریحان بنفش، ریحان لیمویی و ریحان تایلندی است.
3- خیساندن بذر ریحان
بعد از تهیه بذر ریحان، باید بذرهای خود را در ظرفی پر از آب بخیسانید. این کار به رشد بهتر ریحان در گلدان یاری زیادی می نماید. به بذرها فرصت دهید برای مدت 8 ساعت تا سه روز در آب خیس بخورند و به خوبی متورم شوند. بعد از اینکه بذرها به خوبی متورم شدند، آن ها را از ظرف آب بیرون بیاورید و روی پارچه یا کاغذ بریزید تا آب آن ها به خوبی گرفته گردد.
4- تهیه خاک و پر کردن گلدان
ریحان برای رشد چندان به بافت خاک حساس نیست. این گیاه برای رشد به خاک حاصلخیز احتیاج دارد. برای این کار، مقداری از خاک باغچه و ماسه و خاک برگ و کود طبیعی را با یکدیگر ترکیب کنید و درون گلدان خود را تا ارتفاع 15 سانتی متر از این خاک پر کنید.
5- مرطوب کردن خاک
بعد از پر شدن گلدان، با استفاده از یک آب پاش، روی سطح خاک را مقداری مرطوب می کنیم تا خاک مهیای کاشت ریحان گردد. دقت کنید که سطح خاک را گل نکنید.
6- کاشت بذر
برای کاشت، بذرهای ریحان را بر روی سطح خاک گلدان بپاشید. سپس مقداری از خاک باقی مانده را بر روی این بذرها بریزید. دقت داشته باشید که ضخامت خاکی که روی بذرها می ریزید، نهایتاً باید 3 میلی متر باشد.
7- آبیاری و مراقبت اولیه
بعد از کاشت بذرها باید سطح گلدان خود را با استفاده از یک پارچه ضخیم، گونی و یا یک روزنامه بپوشانید و چهار مرتبه در روز، به یاری آب پاش سطح آن را مرطوب کنید.
8- انتقال گلدان به مکانی گرم
ریحان از سبزی هایی است که برای رشد به آب و هوایی گرم احتیاجمند است. به این منظور بعد از کاشت و آبیاری ، گلدان خود را برای پنج روز در گرم ترین نقطه منزل خود قرار دهید تا در رشد بذرها خللی وارد نگردد.
9- جوانه زدن ریحان و مراقبت از آن
ریحان بعد از مدتی آغاز به جوانه زدن می نماید. در این مرحله از رشد گیاه باید شرایط محیطی مورد احتیاج آن را به خوبی رعایت کنید. همچنین در تمام مراحل رشد ریحان سطح خاک را باید همواره مرطوب نگه دارید.
کاشت ریحان در گلدان به وسیله ساقه
- ریحان را می توان به وسیله ساقه نیز تکثیر کرد. برای این منظور ضروری است که ساقه های تازه ریحان را در ظرفی از آب قرار دهید.
- اجازه دهید ساقه های ریحان برای مدتی در آب باقی بماند تا ریشه بزند.
- زمانی که ارتفاع ریشه های گیاه به اندازه 5 سانتی متر رسید، ضروری است نسبت به کاشت آن در گلدان اقدام کنید.
- گلدان را مانند مرحله کاشت ریحان به وسیله بذر از خاک مناسب پر کنید و به صورتی که ریشه ها آسیب نبیند، ساقه ها را درون گلدان بکارید و از آن مراقبت کنید.
- بعد از مدتی ساقه ریحان آغاز به برگ دادن نموده و می توانید از آن بهره ببرید.
شرایط محیطی مورد احتیاج برای مراقبت از گیاه ریحان
1- نور
ریحان برای رشد به نور کافی احتیاج دارد، از این رو گلدان خود را در مکانی نورگیر بگذارید.
2- آبیاری
باید خاک گلدان شما همواره مرطوب باشد. دقت کنید که آبیاری نباید غرقابی باشد.
3- خاک
ریحان برای رشد به بافت خاک حساس نیست اما بهترین خاک ترکیبی از خاک باغچه، خاک برگ و ماسه یا پرلیت است.
4- دما
ریحان برای رشد به آب و هوایی گرم احتیاج دارد. بنابراین، برای رشد مطلوب گلدان خود را در مکانی گرم قرار دهید.
5- آفات و بیماری ها
برای مبارزه با آفات و بیماری هایی نظیر شته می توانید مقداری الکل را با آب مخلوط نموده و به روی برگ ریحان اسپری کنید. همچنین با قرار دادن گلدان جعفری یا گل همواره بهار از بروز آفات جلوگیری می گردد.
6- کود دهی
در دو هفته اول رشد به ریحان کود دهید. کود مورد نظرتان را از مراکز باغبانی تهیه کنید.
زمان کاشت ریحان در گلدان
بهترین زمان برای کاشت انواع سبزیجات و به خصوص ریحان، اوایل فصل بهار است. ولی اگر قصد کاشت ریحان در گلدان را دارید، می توانید با حفظ شرایط محیطی مورد احتیاج گیاه، در سراسر سال نسبت به کاشت آن اقدام کنید.
زمان و نحوه برداشت ریحان
زمانی که ارتفاع ریحان به 15 تا 20 سانتی متر رسید، باید نسبت به برداشت ریحان اقدام کنید. برگ های ریحان را هر روز صبح زود بچینید (قبل از اینکه خورشید به طور کامل طلوع کند). در این زمان ریحان در بالاترین سطح خود در عطر و طعم واقع شده است. این کار را با استفاده از یک چاقوی تیز انجام دهید و برگ ها را به صورت جفت از بالای ساقه ریحان بچینید. برگ های جفت را با 0/5 سانتی متر از ساقه برداشت کنید؛ این کار اجازه خواهد داد که برگ های ریحان مجدداً رشد نمایند و باردهی بیشتر گردد و بعد از دو تا سه هفته دوباره می توان برگ های ریحان را برداشت کرد.
آیا تجربه ای درباره کاشت ریحان در گلدان دارید؟ لطفاً تجربیات و نظرات خود در خصوص کاشت سبزیجات در گلدان و یا در باغچه خانه را با ما در میان بگذارید. همچنین می توانید در مجله مبصر کلاس روش کاشت نعنا و کاشت سیر در گلدان را نیز بیاموزید.
منبع: مجله انگیزه