رژیم غذایی در آینده چگونه خواهد بود؟
به گزارش مبصر کلاس، به احتمال زیاد در آینده نزدیک به یاری فناوری هر کسی رژیم غذایی منحصر به خودش را خواهد داشت که شامل نیازمندهای خاصی می گردد که از فردی به فرد دیگر فرق دارد.
مبصر کلاس | بیشتر ما می دانیم باید میوه، سبزیجات و غلات کامل بیشتری بخوریم. پس چرا موسسه ملی سلامت برای پاسخ دادن به این پرسش ها 150 میلیون دلار هزینه می نماید: چه زمانی چه چیزی بخوریم؟ و چگونه می توانیم کاربرد غذاها را به عنوان دارو بهبود ببخشیم؟
به گزارش مبصر کلاس ؛ شاید پاسخ این پرسش تغذیه دقیق باشد. تغذیه دقیق یا شخصی سازی شده روی فرد تمرکز دارد تا گروهی از افراد و هدف آن درکِ برهم کنشِ پیچیده میان ژنتیک، میکروبیوم (باکترهای ساکن روده)، رژیم غذایی و سطح فعالیت فیزیکی ما و ویژگی های دیگر اجتماعی و رفتاری و تاثیر همه اینها بر سلامتی ماست.
این به آن معناست که هر کسی می تواند مجموعه منحصربفرد خودش از احتیاجمندی های تغذیه ای را داشته باشد.
چطور ممکن است؟ من این سوال را از سه کارشناس که در زمینه تغذیه دقیق تحقیق می نمایند پرسیدم. فرانک هوو، مارتا فیلد و آنجلا پوول. در ادامه نسخه ویرایش شده ای از گفتگویم را با آنها را می خوانید.
- تغذیه دقیق چه تفاوتی با توصیه های تغذیه ایِ کنونی دارد؟
- (دکتر فرانک هوو) ایده تغذیه دقیق یعنی غذای مناسب به میزان مناسب برای فرد مناسب. این رویکرد دقیق به جای ارائه توصیه های غذاییِ کلی برای همه، توصیه های تغذیه ای متناسب با ویژگی های فردی ارائه می نماید که شامل پیشینه ژنتیکی، میکروبیوم، عوامل اجتماعی و محیطی و موارد بیشتر می گردد. با این رویکرد شاهد نتایج بهتری در خصوص سلامت خواهیم بود.
- چرا وقتی صحبت از غذایی که باید بخوریم می گردد هیچ نسخه ای برای همه وجود ندارد؟
- (فرانک هوو) واکنش همه افراد به یک رژیم غذایی یکسان، مشابه نیست. مثلاً یک رژیم غذایی برای کاهش وزن را در نظر بگیرید. ممکن است بعضی افراد با این رژیم غذایی وزن زیادی کم نمایند در حالی که عده ای دیگر حتی ممکن است دچار اضافه وزن هم بشوند. در مطالعه ای که اخیراً انجام شد به صورت تصادفی به چند صد فردی که دچار اضافه وزن بودند دو رژیم غذایی سالم با کربوهیدرات پایین و چربی پایین داده شد. پس از یک سال، تقریباً میزان کاهش وزن هر دو گروه برابر بود اما تفاوت زیادی میان افراد درون هر گروه وجود داشت چون بعضی از آنها 9 کیلو وزن کم کردند اما بعضی دیگر 4 کیلو به وزنشان اضافه شد.
- (مارتا فیلد) افراد واکنش های منحصربفردی به رژیم غذایی نشان می دهند و تنظیم دقیق در این تغذیه یعنی درک همین واکنش ها، یعنی درکِ تعاملات بین ژنتیک، تفاوت های فردی در متابولیسم و واکنش ها به ورزش.
- حالا بر اساس اصول تغذیه دقیق چگونه باید غذا بخوریم؟
- (فرانک هوو) نمونه هایی از رژیم های غذایی شخصی سازی شده برای مدیریت بیماری وجود داره، مثلاً رژیم غذایی بدون گلوتن برای مدیریت بیماری سُلیاک یا رژیم غذایی بدون لاکتوز برای کسانی که عدم تحمل لاکتوز دارند. افرادی که مبتلا به بیماری فنیل کتونوری (PKU) هستند باید رژیم غذایی بدون فنیل آلانین داشته باشند. این یک بیماری نادر است اما برترین نمونه ایست که نشان می دهد ژن ها چگونه می توانند بر نوع غذایی که باید مصرف کنید اثر بگذارند.
- (آنجلا پوول) اگر من در خانواده ام سابقه کلسترول بالا، دیابت یا سرطان روده بزرگ داشته باشم، باید میزان مصرف فیبر را در رژیم غذایی ام بالا ببرم، از منابع مختلفی تغذیه کنم که شامل انواع مختلفی از سبزیجات گردد.
- (مارتا فیلد) اگر شما فشار خون بالا دارید باید نسبت به مصرف سدیم هشیارتر باشید. هر کسی که مشکل سوءجذب دارد به سطوح بالاتری از ریزمغذی هایی نظیر ویتامین های ب و بعضی مواد معدنی احتیاج دارد.
- تحقیقاتی اجرا شده که نشان می دهد افراد قهوه رو به صورت های متفاوتی متابولیزه می نمایند (پردازش یک ماده به وسیله سوخت و ساز که معادل فارسی آن دگرگشت است). این چه مفهومی دارد؟
- (فرانک هوو) ژن بعضی افراد کافئین را سریع دگرگشت میکند و ژن بعضی دیگر در این مورد کُند عمل می نماید. اگر ژن نِمود (کل یا قسمتی از اطلاعات ژنتیکی یک فرد) سوخت و ساز شما از نوعِ سریع باشد شما مجاز به نوشیدنِ زیادِ قهوه کافئین دار هستید چون کافئین در بدن شما سریع تجزیه می گردد. اما اگر ژن نمود سوخت و ساز شما کُند باشد شما عصبی می شوید و اگر بعد از ظهر قهوه بنوشید ممکن است شب نتوانید بخوابید. اگر اینطور باشد، باید قهوه بدون کافئین بنوشید تا همچنان از مزایای پلی فنل های قهوه بهره مند شوید که توام با خطر کاهش یافته بیماری قلبی و دیابت است.
- ژن های منحصربفرد ما تا چه میزان در خطر ابتلای ما به بیماری نقش دارند و آیا رفتار ما می تواند خطر ابتلا ما به بیماری را کاهش دهد؟
- (فرانک هوو) سلامت ما متاثر از دو چیز است، ژن ها و رژیم غذایی که این دو مدام با هم در تعامل هستند چون عوامل خاصی در رژیم غذایی ممکن است ژن های مرتبط با بیماری را فعال یا غیرفعال نمایند. ما تحقیقاتی کردیم که نشان می دهد کاهش مصرف نوشیدنی های شیرین می تواند آثار منفی ژن های چاقی را خنثی کند. این خبر بسیار خوبیست. ژن ها سرنوشت ما را معین نمی نمایند.
حوزه دیگری از تعذیه دقیق، میزان گیری متابولیت های خون یا ادرار است، مولکول های کوچک تولیدشده حینِ تجزیه و قورت دادن غذا. برای مثال، غلظت بالایِ آمینواسیدهای شاخه دار (BCAA) به شدت خطر ابتلای فرد را به دیابت و بیماری قلبی عروقی پیش بینی می نماید. سطوح خونی BCAA به رژیم غذایی، ژن ها و میکروبیوم روده فرد بستگی دارد.
ما دریافتیم که داشتن یک رژیم غذایی سالم (مثلاً به سبک مدیترانه ای) می تواند آثار مضر BCAA را در بیماری قلبی عروقی کاهش دهد. بنابراین میزان گیری BCAA خون ممکن است یاریی باشد به ارزیابی ریسک ابتلا به دیابت و بیماری قلبی عروقی در آینده و شاید فرد را تشویق کند تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کند تا ریسک این بیماری ها را کاهش دهد.
- (مارتا فیلد) در خصوصِ خطر ابتلا به بیماری، آثار محیطی گاهی اوقات می تواند به میزان آثار ژنتیکی باشد.
- میکروبیوم های فردی ما ممکن است قادر باشند به ما دیکته نمایند چه نوع رژیم غذایی مناسب ماست. آیا می توانید از این تحقیق نوظهور برای ما بگویید و اینکه نظر شما درباره آزمایشاتِ میکروبیوم چیست؟
- (آنجلا پوول) تحقیقات نشان داده است که قند خون بعضی افراد با خوردن موز بالاتر می رود تا با خوردن شیرینی و این امر با ترکیب میکروبیوم ها مرتبط بوده است. دانشمندان از داده های میکروبیوم برای ساخت الگوریتم هایی استفاده نموده اند که به یاری آنها می توانند واکنش فرد را به گلوکز پیش بینی نمایند و این پیشرفت بزرگی است. اما برای من نوعی این بهانه ای نیست که حالا بجای موز در مصرف شیرینی زیاده روی کنم. به علاوه، اگر الگوریتم به خاطر واکنش های گلوکز خون، خوردن نان سفید را به جای نان سبوس دار توصیه کند، من باز هم در خوردن نان سفید زیاده روی نمی کنم.
- در حال حاضر، من آمادگی ندارم پول زیادی را صرف کنم تا ببینم در میکروبیوم های روده من چه چیزی وجود دارد و میکروبیوم به مرور زمان تغییر می نماید.
- (فرانک هوو) آزمایشات میکروبیوم ارزان نیستند و فعلا نمیتوان گفت نتایج آزمایش به شکل گیریِ یک برنامه غذاییِ شخصی یاری خواهد نمود که بتواند قند و کلسترول خون را بهبود ببخشد.
- توصیه های تغذیه از حالا تا 10 سال آینده چه تغییری خواهد نمود؟
- (آنجلا پوول) فکر می کنم به وسیله یک اپلیکشن بتوانید لیست خریدی داشته باشید که منحصر به خودتان است، غذاهایی که شما مایل به خرید آنها هستید و غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید و این تمایز به واکنش های قند خون شما، سطوح فعالیت فیزیکی شما و موارد دیگر بستگی دارد.
- (فرانک هوو) ما در آینده نشانگرهای زیستی بیشتر و بهتر و ژنگان شناسیِ تغذیه ای و آزمایشات میکروبیومِ مقرون به صرفه تر و دقیق تر خواهیم داشت، همینطور الگوریتم های کامپیوتری بهتری که واکنش شما را به مصرف غذا پیش بینی می نمایند.
اما این فناوری ها نمی توانند جایگزین اصول کلی تغذیه از قبیل محدود کردن سدیم و شکر مضاعف و بیشتر خوردنِ غذاهای گیاهی سالم را بگیرند.
منبع: CNN
منبع: فرادید